Loading...
Skip to Content

Růžový fenomén

Růžové Prosecco se během velmi krátké doby stalo fenoménem a je velmi žádaným šumivým vínem. Jeho výrobu schválil italský orgán pro ochranu původu a kvality vín, známým jako "Consorzio di Tutela del Prosecco DOC". Tato organizace v Itálii dohlíží, odpovídá a určuje předpisy a pravidla pro výrobu Prosecca, včetně růžové varianty.

Zároveň také uděluje certifikaci kvality a ochrany původu. Toto byl na podzim roku 2020 velmi významný krok, který umožnil italským vinařům vyrábět další variantu oblíbeného šumivého vína s větší flexibilitou a kreativitou. Vinaři tak mohou více a lépe reagovat na rostoucí poptávku po Proseccu jako takovém a na trhu mají možnost poskytovat další produkty milovníkům šumivých vín.

Dnes růžové Prosecco produkují téměř všichni výrobci. Tím si Prosecco získalo ještě více obdivovatelů než dřív. Růžová varianta Prosecca se vyrábí zejména ze dvou hlavních odrůd hroznů a to Glera a Pinot Noir. Jejich kombinací vzniká nádherný a svěží růžový nápoj, který všechny uhranul a okouzlil především jemnou chutí a svěžími bublinkami. Růžové barvy se u Prosecca docílí tím, že do Glera hroznů přidáte malé množství hroznů Pinot Noir, což dodává vínu typickou růžovou barvu, jemnou ovocitou a květinovou chuť. Poměr vinné révy se u jednotlivých vinařství a značek může odlišovat, ale většinou se pohybuje kolem 90% odrůdy Glera a 10% Pinot Noir.

Růžové Prosecco je skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco nového a osvěžujícího, ať už k oslavě nebo ke společnému posezení s přáteli. Nechat se unést kouzlem růžového Prosecca je opravdový zážitek a tím důvodem jsou především již zmíněné jemné ovocné tóny a květiny! Většina růžového Prosecca je ve variantě Extra Dry, ale v posledním roce je možné na našem trhu sehnat i velmi žádanou a trendy variantu Brut.

Tak nazdraví!

Autor textu Foggy